Kafe poslastičarnica Verdi

Dođite i opustite se kod nas uz kafu, sok i kolače.

Vidite slike naših kolača
 
O nama
1. Kako se računa potrebna količina torte/kolača po osobi?
Prilikom planiranja venčanja, rođendana i drugih svečanosti, potrebna količina torti ili kolača se računa prema sledećim standardima:
 • Voćne torte: potrebna količina je 120gr po osobi
 • Čokoladne i ostale torte: potrebna količina je 100gr po osobi
 • Korpice, slatki kokteli, sitni kolači i sl.: u ovom slučaju treba pretpostaviti da će svaki gost poželeti da proba bar po jedan komad od svakog ukusa, ali da će pojedini pojesti i više komada onoga što im se najviše sviđa. Zato, ukoliko želite da budete sigurni da će svaki gost uspeti da proba sve ponuđene ukuse, računajte sa brojkom 2 ili 3 komada od svakog ukusa po gostu.
 • U slučaju da su gosti većinom manja deca (rođendani i sl.), gorenavedene količine treba smanjiti za 10-20gr po osobi, zavisno od ostalog posluženja
Verdi savetuje:
Kod slavlja gde je posluženje organizovano u vidu švedskog stola, često se dešava da gosti ili nestručno osoblje nepravilno seku donesene torte, te da se oko stolova i na njima napravi gužva nedostojna tako svečanog događaja, kao i da se velika količina torti odnese za stolove gostiju ali ostane nepotrošena (jer svako želi da proba sve ukuse).
Za takve slučajeve je naročito pogodan Verdi koktel - "koliko dana u nedelji, toliko vrsta torti u koktelu" - 7 najekskluzivnijih torti u "skraćenom" izdanju (spuštene za 2 sloja u odnosu na klasičnu tortu), unapred isečenih i dimenzionisanih tako da svako parče bude do 50gr, spakovanih u četvrtaste minjon korpice. Na ovaj način svako od gostiju može da proba sve ukuse bez nepotrebnog bacanja i pravljenja haosa oko stolova sa slatkim posluženjem.

2. Kako da torte ostanu sveže i atraktivne do trenutka posluženja?
Da bi svečane torte ostale sveže i izgledale kao da su upravo napravljene, treba se pridržavati sledećih jednostavnih pravila:
 • Voćne torte se iz hladne komore ili frižidera vade neposredno pred posluženje. U suprotnom postoji opasnost da voće (posebno crveno) počne da otpušta sokove koji će obojiti tortu i učiniti je vlažnijom nego što je potrebno
 • Čokoladne torte se iz hladne komore ili frižidera vade 10ak minuta pre služenja; na ovaj način neće izgubiti formu i početi da se tope, a u isto vreme neće biti pretvrde za sečenje i konzumaciju.
 • Idealna preporučena temperatura za čuvanje svežih torti i kolača je 4 stepena Celzijusa. Pošto je ovo teško ostvarljivo u kućnim uslovima i pojedinim ugostiteljskim objektima, toleriše se raspon temperatura od 2 do 8 stepeni, s tim što leti ipak treba težiti nižem delu ove skale.
Verdi savetuje:
Torte sa filom kuvanim na pari (Verdi izrađuje isključivo takve!) su mnogo otpornije na visoke temperature (i u pogledu kvarljivosti i u pogledu očuvanja estetskog izgleda) od torti koje se izrađuju od nekuvanog fila baziranog na "žutom" i "braon" poslastičarskom prahu, kakve danas nudi većina poslastičarnica zbog nižih troškova proizvodnje. Takođe, kao što je pomenuto, Verdi voćne torte se izrađuju na sam dan svadbe, koristeći najkvalitetnije sveže (u sezoni) ili brzo smrznuto (van sezone) voće. Zato bez bojazni možete naručiti bilo koju voćnu ili čokoladnu Verdi tortu, čak i za slavlja u najtoplijim mesecima godine.

3. Kako se seče i poslužuje Mladenačka torta?
Postoji tačno propisani bonton služenja mladenačke torte:
 • Mladenačka torta se uvek iznosi i služi kao prva, pre bilo kojih drugih slatkiša.
 • U prethodno dogovorenom trenutku, svatovi se pozivaju da zauzmu svoja mesta kako bi nazdravili mladencima i dočekali mladenačku tortu, koja se smatra kulminacijom svadbenog veselja. U tom trenutku osoblje izvozi mladenačku tortu na specijalno ukrašenim kolicima, a u isto vreme se poslužuje šampanjac ili drugo penušavo vino.
 • Neposredno pre zasecanja mladenačke torte osoblje restorana treba da ukloni dekoraciju sa vrha (figurice, cveće itd) kako bi mladenci lakše isekli tortu.
 • Prvo sečenje mladenačke torte uvek obavljaju sami mladenci. Ako je torta na više spratova, mladenci seku najviši sprat, a zatim osoblje preuzima i seče ostale torte (skidajući sprat po sprat sa stalka), pazeći da bude dovoljno parčića da svaki svat moze da proba mladenačku tortu.
 • Prvo parče mladenačke torte dele sami mladenci, i to hraneći jedno drugo manjim zalogajima (da se izbegne prosipanje torte po venčanici ili odelu). Ponegde je i običaj da se mladenci namerno uzajamno malo umažu tortom oko usta, te u takvom slučaju osoblje treba da unapred da pripremi salvete da bi mladenci mogli da se obrišu za slikanje.
 • U slučaju velikog broja svatova preporučuju se torte pravilnih oblika (kružne ili pravougaone), jer se lakše mogu podeliti na željeni broj ravnomernih parčića.
 • Sečenje se vrši isključivo vrelim oštrim ravnim nožem , prethodno potopljenim u toplu vodu. Uz nož uvek treba pripremiti i posudu sa vrelom vodom i posle svakog drugog ili trećeg parčeta u nju umočiti nož.

4. Kako se kombinuju ukusi Mladenačke torte?
Mladenačka torta uvek treba prvenstveno da odražava ukus i estetiku samih mladenaca, i sa te strane Verdi uvek teži da ispuni sve njihove želje. Međutim, postoje "tehničke" stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom izbora vrsti torti koje će biti ugrađene u Mladenačku tortu:
 • U slučaju višespratnih-višesegmentnih torti, vršni sprat ili najmanji segment treba da bude omiljena torta mladenaca - ova torta je količinski najmanja i njome se najčešće poslužuju samo mladenci, kumovi i roditelji.
 • Ukoliko razmišljate o višespratnoj torti, morate znati da voćna torta "statički" ne može da izdrži da na njoj stoje viši spratovi - zato treba ili izabrati voćnu tortu za vrh, ili odabrati stalak koji će omogućiti da torte ne stoje jedna na drugoj (moguće je umetnuti i sakrivene držače koji čine da spolja torta izgleda kao da se drži sama, bez ikakvog stalka).
 • U višespratnim ili višesegmentnim tortama preporučuje se da se "teški" ukusi torti sa kuvanim filom "razbiju" jednim spratom voćne torte, ili nekom od "puslica torti" (Španski/Japanski vetar ili Beze torta). Ovo je naročito bitno za svadbe, gde su svatovi uglavnom mlađi ljudi koji više cene lakše ukuse.
Verdi savetuje: Ukoliko su neki od Vaših gostiju alergični na neke od standardnih sastojaka torti (orahe, lešnike, kokos, jaja, jagodičasto voće itd.), molimo Vas da nam to posebno naglasite - za svaki od ovih sastojaka Verdi ima adekvatnu antialergijsku zamenu koja neće promeniti ukus torte a omogućiće svima da uživaju bez straha.

5. Kada se preuzima i kako se transportuje Mladenačka torta?
 • Torta se preuzima i transportuje na sam dan venčanja. Nastoji se da se voćni deo svadbene torte (kao i sve prateće voćne torte) izradi na sam dan svečanosti da crveno voce ne bi pustilo prirodan sok i obojilo pavlaku ili spoljnu dekoraciju.
 • Zavisno od kreacije, neke torte se transportuju u komadu na stalku, a pojedine torte se finalno montiraju na licu mesta (idealno na kolicima na kojima će biti čuvana u hladnoj komori a zatim i iznesena pred svatove).
Verdi savetuje: Za svadbene torte koje izrađuje, Verdi nudi i transport (na području Beograda), finalno ukrašavanje (npr. svežim cvećem) i montažu na licu mesta, kao i savete u vezi čuvanja, prezentacije i posluženja torte, što mladencima i organizatorima slavlja omogućava da se posvete drugim obavezama.

6. Koliko dana pre slavlja treba naručiti Mladenačku (ili bilo koju drugu) tortu?
Verdi Vas moli da uvek mislite unapred i da poštujete sledeće rokove pri naručivanju torti:
 • Mladenačka torta se može naručiti i 7 dana pre svadbe, ali je veoma važno da se mladenci pre toga (najbolje mesec dana pre svadbe) odluče generalno kakvu formu torte žele - ovo je bitno da bi se odgovarajući stalak rezervisao za Vas na dan Vaše svadbe.Prijatno!